Heb je een vraag?

Je kan steeds bij ons terecht voor ondersteuning

 • by:
 • December 13th, 2021
 • Category:

WebShop - Nieuwe BTW regels 07/21


Wat verandert er nu concreet voor jouw webshop op 1 juli 2021? We lijsten de belangrijkste wijzigingen voor je op.

Vanaf 1 juli zal elke lidstaat eenzelfde omzetdrempel hanteren. Concreet betekent dit het volgende:

 • omzet < 10.000 EUR in andere lidstaten:

Heb je via je webshop bijvoorbeeld klanten uit Frankrijk. Dan kun je ofwel de Belgische btw-regels toepassen ofwel de Franse als de omzet die je verkrijgt vanuit EU-lidstaten op jaarbasis niet meer bedraagt dan 10.000 EUR

Wanneer je via jouw e-commerce verkoopt aan een andere lidstaat en deze omzet bedraagt niet meer dan 10.000 EUR dan heb je de keuze om de eigen Belgische btw-regels toe te passen of onmiddellijk de lokale btw regels van de lidstaat van de klanten waaraan je verkoopt.

 • omzet > 10.000 EUR in andere lidstaten:

Verkoop je voor meer dan 10.000 EUR per jaar via je e-commerce aan klanten gevestigd in een andere lidstaat, dan moet je de lokale btw tarieven toepassen.

Het is dus belangrijk om goed in het oog te houden wanneer de omzetdrempel van 10.000 EUR binnen een andere lidstaat overschreden zal worden. Natuurlijk kan je er onmiddellijk voor kiezen om de lokale btw regels te hanteren.

Administratieve vereenvoudiging

Op het eerste gezicht lijkt het nog een heel karwei met de diverse lokale btw regels. Daarom heeft de Europese Unie de aangifte en betaling van de btw drastisch vereenvoudigd door middel van een One Stop Shop systeem voor alle intracommunautaire btw.

Alle btw-aangiftes voor de levering van goederen en digitale diensten in de ganse EU kunnen vanaf 1 juli opgenomen worden in de Belgische btw-aangifte. Er zullen dus geen lokale aangiftes en betalingen meer gedaan moeten worden.

Natuurlijk vraag je je af hoe je jouw webshop nu klaarstoomt voor deze nieuwe regelgeving.

Bij deze een stappenplan:

 1. Breng in kaart in welke landen je klanten wonen en in welke landen je dus omzet genereert;
 2. Bekijk per land hoeveel omzet je haalt of beoogt te halen;
 3. Bekijk per land welke btw tarieven van toepassing zijn;
 4. Bepaal welke btw tarieven je wilt (bij omzetdrempel < 10 000 EUR) of moet (bij omzetdrempel > 10 000 EUR) hanteren;
 5. Zorg voor de juiste prijsvermelding, inclusief btw, bij de producten en online diensten die je aanbiedt (via cookies o.b.v. locatie of ingevoerde adresgegevens);
 6. Pas je prijzen of instellingen aan in je advertenties, Google shopping feeds, Instagram catalogs en alle andere kanalen waar je prijzen afficheert.
webshop2
Ambachtsstraat 8
9700 Oudenaarde
+32 (0) 9 231 89 03
BE 0454 518 442
Fraeye Group