Heb je een vraag?

Je kan steeds bij ons terecht voor ondersteuning

  • by:
  • September 12th, 2022
  • Category:

De ballerina (https://shoes.pmg.be)


Ze zijn minimalistisch, ze zijn chic en ze kunnen áltijd: we hebben het over de ballerina. Deze platte schoen is nu weer helemaal terug van weggeweest, ook al is hij nooit écht van het toneel verdwenen. Wat is nu precies de allure van deze Franse schoen? En waarom heeft vrijwel iedere vrouw wel een paar in haar kast?

AL IN 1680

Licht en vrouwelijk: dat is de ballerina in een notendop. Geen wonder, dus, dat deze schoen al decennia lang een echte fashion must-have is. Nu de ballerina zo alomtegenwoordig is, zou je haast denken dat het een recent schoenontwerp is, maar niets is minder waar. Want deze elegante, platte schoen kent zijn oorsprong in 1680!

HET BEGIN VAN DE BALLERINA'S: HET PODIUM

Het zal je vast niet verbazen dat de balletflat van origine een balletschoen is. Dit type schoen werd zelfs tot vrij recent niet buiten het podium gedragen – dit gebeurde pas in de 20e eeuw, maar daarover later meer. Om terug te gaan naar de eerste dagen van de ballerina, moeten we afreizen naar 1680. De originele balletschoen maakte toen zijn debuut bij de Koninklijke Dansacademie in Frankrijk. Het zag er echt nog héél anders uit dan de platte schoen die we nu kennen: de eerste ballerina had immers een hak! In die tijd was mode belangrijker dan functionaliteit of comfort. Natuurlijk was het voor de dansers erg moeilijk om op hooggehakte schoenen hun choreografie, bestaande uit sprongen en technisch uitdagende bewegingen, uit te voeren. Er was nood aan een andere, echt atletische soort schoen. Deze kwam eindelijk in 1720. De balletdanseres Marie Camargo was de eerste vrouw die haar 'ballethakken' inruilde voor een plat model, dat meer iets weg had van een instapper. Op deze wijze ondersteunde ze haar ingewikkelde voetenwerk. Deze nieuwe platte balletschoen werd de standaardschoen voor de eeuwen die volgden.

danseres

VAN HET PODIUM NAAR DE STRAAT

Fast-forward naar 1880. In dat jaar opent de Italiaan Salvatore Capezio zijn eerste schoenenwinkel in Amerika, toevallig genoeg pal tegenover het Metropolitan Opera House. Dankzij deze plek heeft Capezio meteen een hele schare aan klanten: ballerina's, die bij hem hun balletschoenen komen repareren. Capezio leert veel over dit type schoenen en voert aanpassingen door die ze nog steviger en comfortabeler maken. De getalenteerde Capezio en zijn schoenen trekken veel bekijks. In 1941 vraagt de bekende modeontwerpster Claire McCardell of Capezio niet eens een versie van de balletschoen kan maken die buiten de opera gedragen kan worden. Capezio gaat akkoord en geeft de balletschoen een harde zool: nog altijd het ontwerp dat we vandaag de dag kennen. Vanaf dat moment stijgt de populariteit van de ballerina zeer snel.

 

 

Brigitte Bardot

DE BALLERINA IN DE POPULAIRE CULTUUR

McCardell is zo gek op de ballerina, dat ze haar eigen stoffen incorporeert in de ontwerpen zodat de balletflats bij haar creaties zouden passen. In samenwerking met Capezio, toont ze haar collectie ballerina's tijdens een modeshow in 1941. Deze bijzondere schoenen trekken dan weer de aandacht van Brigitte Bardot, de bekende Franse actrice (én van oorsprong ballerina). In 1956 werkt ze mee aan de film 'Et Dieu... créa la femme', waarvoor ze op verzoek een paar rode ballerina's laat maken. Deze chique en toch comfortabele schoenen werden meteen een hit en gingen dankzij de film in massaproductie. Een jaar later draagt Audrey Hepburn eveneens een paar ballerina's, zwarte dit keer, in de film 'Funny Face'. Het succes van de ballerina is niet meer te houden en het wordt dé vrouwenschoen van de jaren 50, 60 en 70. In de jaren erna lopen andere bekende iconen, zoals Princess Diana en Jackie Kennedy (over haar wordt gezegd dat ze iedere maand een nieuw paar ballerina's bestelde bij haar favoriete designers), of meer recentelijk Karlie Kloss en Meghan Markle, letterlijk weg met deze fijne schoen.

NU: INGERIMPELDE OF METALLIC BALLERINA

En ook vandaag nog is de ballerina niet weg te denken uit de schoenencollectie van menig stijlvolle vrouw. De schoen blijft de perfecte combinatie tussen looks en comfort en is extreem veelzijdig. Of je het nu draagt met vintage jeans, een minirok of een zwierige jurk: de ballerina kan altijd. En zelfs mannen gaan, in navolging van popster Harry Styles, voor deze platte schoen. De excentrieke zanger maakte een statement door met witleren ballerina's te poseren voor de foto van zijn album 'Harry's House'. Anno 2022, en met uitloop naar het voorjaar en de zomer van 2023, worden ballerina's enerzijds eenvoudiger en anderzijds meer uitgesproken. Zo is de 'ingerimpelde' ballerina helemaal van nu. Gemaakt van soepel en zacht leer, vormt dit model zich perfect naar jouw voet voor ultiem comfort. Neutrale kleuren als beige, off white en pasteltinten benadrukken de zachte look. Ook ballerina's met een vierkante neus of met een split-toe (geïnspireerd op de Japanse sok) geven een upgrade aan het klassieke model. Vind je het niet erg om op te vallen met je schoeisel? Ga dan voor ballerina's in een knalkleur, zoals fuchsia, eigeel of appeltjesgroen, of een metallic uitvoering. Trendy, vrouwelijk en eigenzinnig!

 

 

Maison Margiela
Ambachtsstraat 8
9700 Oudenaarde
+32 (0) 9 231 89 03
BE 0454 518 442
Fraeye Group